Echte Bakker Fijn krijgt nieuwe eigenaar

19-09-2018

Echte Bakker Fijn uit Boskoop krijgt nieuwe eigenaar

BOSKOOP – Vanaf maandag 1 oktober is Echte Bakker Fijn uit Boskoop in nieuwe handen. De huidige eigenaar Pieter Jan Fijn heeft zijn bakkerij gevestigd aan de Burgemeester Colijnstraat verkocht aan collega-Echte Bakker Ko van Daalen uit Bodegraven. Zelf kiest hij voor een andere weg. “Maar eens een bakker altijd een bakker.”

Ko van Daalen is eigenaar van BROOD&KO, een bakkerij met meerdere winkels in het Groene Hart. De Bodegraafse bakker runt dit bedrijf met zijn vrouw, zijn twee zonen staan zo goed als klaar om als 4e generatie van het familiebedrijf over te nemen. Van Daalen is van plan om Echte Bakker Fijn op dezelfde voet voort te zetten. “Uiteraard aangevuld met onze eigen gedachte”, vertelt hij. “We zijn verheugd dat de vertrouwde gezichten bij ons blijven werken en ook de vertrouwde producten zullen we voor de klanten van Echte Bakker Fijn blijven maken.”

Na ruim 25 jaar zelfstandig bakker te zijn geweest vind ondernemer Pieter Jan Fijn uit Boskoop het mooi geweest. “Ik heb altijd al geroepen dat ik dit zo’n 25 jaar wilde blijven doen. Het heeft mij nu doen besluiten een andere weg in te slaan. Ik heb mijn zaak verkocht aan een degelijke en vertrouwde partij, die de winkel en bakkerij voortzet. “Ik ken Ko al jaren en laat het bedrijf in goede handen achter.”, aldus Pieter Jan Fijn. De komende tijd gaat hij gebruiken om te bepalen wat hij in de toekomst gaat doen. Pieter Jan: “Ik zal zeker betrokken blijven bij het vak en heb altijd de wens gehad om bakkers in ontwikkelings- landen te helpen.

image 2018 09 19Pieter Jan Fijn (links) en Ko van Daalen (rechts)

Ambassadeur Oeganda bezoekt BROOD&KO

12-07-2018

Ambassadeur Oeganda bezoekt BROOD&KO

Woensdag 18 juli aanstaande zal de ambassadeur van Oeganda een bezoek brengen aan de bakkerij van BROOD&KO in Bodegraven. Reden voor het bezoek is de overhandiging van het eerste Bake for Life Bananenbrood aan de ambassadeur. Daarmee start BROOD&KO een actie om in Oeganda een bakkerij op te zetten.

Door middel van de verkoop van speciaal bananenbrood naar Oegandees recept steunt de bakker uit Bodegraven stichting Bake for Life. Stichting Bake for Life heeft bakkerijen in Oeganda waar onder andere gehandicapten, wezen en alleenstaande moeders werken en het bakkersvak leren. Met deze ervaring kan men daar niet alleen zelf voedsel bereiden, maar ook in hun eigen levensonderhoud voorzien.

Stefan van Daalen van BROOD&KO is erg enthousiast over de actie: “Net als wij zijn ook de mensen van stichting Bake for Life elke dag bezig met het bakkersvak. Dat wij hen op deze manier kunnen helpen is fantastisch.” Ook Mirjam Blaak Sow, ambassadeur van Oeganda bleek enthousiast. “Ik heb haar een e-mail gestuurd en ze reageerde heel positief. Ze was zelfs bereid om een bezoek te brengen aan ons bedrijf. Dat vinden wij een grote eer!”, aldus van Daalen.

Per verkocht bananenbroodje gaat 50 cent naar Bake for Life. En daarmee is al snel hulp geboden. Van Daalen vertelt: “Bij 30 verkochte bananenbroden hebben we al een weegschaal bij elkaar gespaard. En bij 300 bananenbroden kan er iemand worden opgeleid tot zelfstandig bakker. Maar eigenlijk willen we meer. Bij 5500 verkochte bananenbroden kan er een kleine bakkerij worden gerealiseerd! En dat is inclusief de opleiding voor drie mensen, het opzetten van de bakkerij zelf en een voorraad grondstoffen om mee te beginnen. Dat is natuurlijk het ultieme doel waar wij met onze klanten voor willen gaan.”

Woensdagmiddag om 14:00 uur ontvangt BROOD&KO de ambassadeur bij hun bakkerij aan de Prins Hendrikstraat in Bodegraven.

bakeforlife poster

BROOD&KO bakt brood van Nederlands graan

06-04-2018

BROOD&KO bakt brood van Nederlands graan

BROOD&KO bakt met graan van Nederlandse bodem. De speciale Steenovenbroden worden voortaan namelijk gebakken met Nederlandse tarwe. Daarmee is BROOD&KO een van de eerste bakkers in Nederland!

Schermafbeelding 2018 03 20 om 10.49.34

Sinds een week is de bakker uit Bodegraven overgestapt op Nederlands graan voor de Steenovenbrood-collectie, die bestaat uit tien verschillende broden. “En dat is best bijzonder”, legt eigenaar Ko van Daalen uit. “Voorheen was het niet mogelijk om brood te bakken van Nederlandse tarwe, maar na een traject van onze meelleverancier van zo’n 10 jaar is het toch gelukt. Bovendien zijn we een van de eerste bakkers in Nederland die ermee aan de slag gaan.”

Aandacht
Dat het eerder niet lukte om zogenaamde ‘bakwaardige’ tarwe in Nederland te verbouwen heeft volgens Van Daalen te maken met aandacht en geld. “In Nederland werd nooit zo veel aandacht besteed aan het verbouwen van tarwe. De tarwe was vooral geschikt voor veevoer geschikt en had een lage opbrengst. Dankzij een samenwerking tussen verschillende partijen wordt er nu wel zorg en aandacht besteed aan het verbouwen van tarwe. Dit resulteert in tarwe met de juiste eigenschappen en een hogere opbrengst voor de Nederlandse boer.”
Voor de bakker heeft het Nederlandse graan als voordeel dat het graan niet helemaal uit Duitsland, Frankrijk of Amerika hoeft te komen. Bovendien heeft men precies in beeld waar het graan vandaan komt. “We hebben een transparante keten en dit maken we voor onze klanten in de winkel ook inzichtelijk”, zegt Ko van Daalen.

Kwaliteit
Niet alle Steenovenbroden kunnen gebakken worden met uitsluitend Nederlands graan. Van Daalen zegt: “Onze Steenoven Spelt is bijvoorbeeld gemaakt van 100 procent speltmeel en de beste spelt komt nog steeds uit Duitsland. Het is voor ons wel belangrijk dat we niet inleveren op kwaliteit. En dat doen we met deze Nederlandse tarwe zeker niet.”

Bekijk hieronder waar het graan in Nederland verbouwd wordt:

Schermafbeelding 2018 03 20 om 10.47.10

Pagina 2 van 8